Rouw is een gezonde reactie op een verlies en kan gezien worden als het proces van iemand om zichzelf aan te passen aan een totaal veranderde situatie. De meeste mensen denken bij het woord rouw aan een situatie rondom een overlijden, maar een vergelijkbaar proces maakt iemand door bij bijvoorbeeld een echtscheiding, adoptie, vlucht uit het thuisland of het verlies van gezondheid. Elk rouwproces is uniek en afhankelijk van de persoon en het soort verlies dat geleden is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken bestaat het niet uit een afgeronde opeenvolging van fasen met een eindpunt, maar is het een doorgaand proces dat je voor de rest van je leven op verschillende manieren raakt. Belangrijke aspecten bij een rouwproces zijn de emotionele reacties op het verlies, het aanpassen aan de nieuwe situatie, betekenis geven aan het verlies en het opnieuw vormgeven van het levensverhaal.

 

rouw kost 2x

Rouwtaken

 

 • Rouwtaak 0: opvoeden in omgaan met verlies (ontmoeten) 
  Vanaf je geboorte heb je te maken met verdriet en teleurstelling. Als kind zou je van de volwassenen om je heen moeten leren hoe je met verdriet om kunt gaan. Mogen er tranen zijn, moet je je vermannen of wordt er onmiddellijk een oplossing gezocht? Hier wordt de basis gelegd voor het verdere leven.

 • Rouwtaak 1: de realiteit van het verlies onder ogen zien (erkennen) 
  Om in staat te zijn met het verlies om te gaan, moeten rouwenden kunnen begrijpen wat er gebeurd is en wat dat betekent voor hun leven. Het is een zware opgave om te accepteren dat de wereld voorgoed veranderd is, waarbij gevoel en verstand niet gelijk opgaan. 

 • Rouwtaak 2: omgaan met een warboel aan gevoelens (herkennen)
  Bij een verlies is er niet alleen sprake van verdriet. Rouw bestaat uit veel gevoelens. Rouwenden kunnen zich verdrietig, angstig, opgelucht, jaloers, schuldig of boos voelen en die gevoelens kunnen allemaal door elkaar lopen.
  Of soms voelen mensen helemaal niets. Dat is enorm verwarrend. 

 • Rouwtaak 3: verder leven met het gemis en je herinneringen (verkennen)
  Alles moet weer een plek krijgen in een wereld die compleet veranderd is. 

 • Rouwtaak 4: het leven oppakken met die ander in je hart (verbinden)
  De oude wereld bestaat voor een deel niet meer, de route moet opnieuw bepaald worden. Het leven van toen moet verbonden worden met het leven van nu. 

 

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe je kunt zien of iemand op een gezonde manier met de rouw bezig geweest is en wanneer men min of meer verder kan gaan met het leven. Er zijn wel signalen waar dat uit af te leiden valt. Betreffende persoon mag van zichzelf weer genieten van de dagelijkse dingen. Er is een nieuw evenwicht gevonden, waardoor men alledaagse problemen weer aan kan. Men wordt minder in beslag genomen door het verdriet en er is ruimte gekomen voor andere dingen.

  

Verstoorde rouw bij kinderen en jongeren  

Veel reacties zijn normaal bij rouw. Kinderen kunnen heel verschillend reageren op een verlies zonder dat dit betekent dat ze afwijkend gedrag vertonen. Rouw is een normale reactie op een situatie die voor kinderen niet zo normaal is.

Bij verstoorde rouw kan het voorkomen dat kinderen proberen de pijn van het verlies te ontlopen door zich terug te trekken en zichzelf te isoleren.

Het kan ook gebeuren dat kinderen proberen de mogelijkheid van rouw te voorkomen door niet los te laten. Ze claimen anderen en zijn constant bang dat mensen hen weer zullen verlaten. In een dergelijke situatie is de kans op conflicten groot.

Een andere mogelijkheid om de rouw te ontlopen is te besluiten niet meer te voelen. Door zich emotioneel af te sluiten, zorgen deze kinderen ervoor dat ze nooit meer zo diep geraakt kunnen worden.

Verder kan rouw ook omgezet worden in wrok. “Waarom moest juist mij dit overkomen” is een normale vraag, maar bij gecompliceerde rouw wordt deze vraag uitgangspunt van het leven en neemt het kind de slachtofferrol op zich.

Wanneer gedragingen als zich isoleren, extreem vastklampen, claimen en zich emotioneel afsluiten korte tijd voorkomen is dat geen groot probleem. Wanneer ze echter heel lang aanhouden of extreme vormen aannemen, is deskundige hulp noodzakelijk. Aarzel  bij twijfel na het lezen van deze informatie niet om contact met mij op te nemen, ik onderzoek graag samen of en welke hulp eventueel nodig is.  

 

 

(Bovenstaande informatie is gebaseerd op het boek “Jong verlies” van Riet Fiddelaers-Jaspers over rouwende kinderen. Meer informatie over rouwende jongeren is te vinden in het boek “Mijn troostende ik” van dezelfde schrijfster). 

Meer weten?

Als je meer wilt weten kun je vrijblijvend contact met mij opnemen. 

Neem vrijblijvend contact op

Contact

T 06 - 30 34 57 68

E anitasbegeleiding@gmail.com

Social media

Facebook linkedin google

Waar vind u ons?

Heideweg 36 

3829 BA  HOOGLANDERVEEN

> Bekijk de kaart